<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1867864750127251&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogg

Skytjenester

mars 30, 2017
By:

Introduksjon til skytjenester – forskjellen mellom IaaS, PaaS og SaaS

Skytjenester har kommet for å bli. Dette er første dele i vår bloggserie om hva som skiller skytjenester fra en tradisjonell IT-leveranse, og vi ser på ulike begrep som IaaS, PaaS og SaaS og hva som er forskjellen mellom dem.

De tre mest vanlige forkortelser: IaaS, PaaS og SaaS

De tre mest vanlige forkortelser når det kommer til skyen er:

  • IaaS, Infrastruktur-som-en-tjenesteskyer.png

  • PaaS, Platform-as-a-ServicSaaS

  • SaaS, Software-as-a-service


 

Dette betyr uttrykket "as-a-Service"

Tradisjonelt har mange bedrifter kjøpt IT som storte engangskostnader ved å investere i nettverk og egne servere. Skytjenester er basert for å leie ressurser når det er behov og du betaler bare når ressursene brukes. Derav begrepet "as-a-Service", forkortet *aaS. Vi vil komme tilbake på dette i del 2 av denne bloggserien.

IaaS - Infrastruktur-som-en-tjeneste

Infrastruktur som en tjeneste er basert på tre pilarer:

  1. Nettlagring (network)
  2. Datalagring (storage)
  3. Beregnet kapasitet (compute)

Disse tre elementer kombineres for å skape selve IaaS-tjenesten. Det du vanligvis får i IaaS-tjenesten er en virtuelt (eller fysisk) server med visse definerte egenskaper. Det kan være at serveren skal ha et visst operativsystem eller en bestemt ytelse.

Leverandøren er da ansvarlig for at du som kunde vil få ytelse og skalerbarhet som avtalt. Du betaler for bruken av serveren. Det kan være at du må betale per minutt som serveren kjører, eller per GB serveren tar opp på lagringsplass. En tredje måte er å betale per avlesing til lagringsplassen.

PaaS - Platform-as-a-Service

Plattform som en tjeneste er basert på IaaS-tjenesten. Det er en løsning hvor du selv sørger for programvaren og data, mens resten er automatisk vedlikeholdt for deg. Du trenger ikke begymre deg over operativsystem eller plattform hvor programvaren kjører. Du bygger programvaren, definerer lagringstruktur og laster disse opp til plattformen. Fellestjenester levert som Platform-as-a-Service, for eksempel Microsoft SQL, MySQL, DocumentDB, eller web-tjenester (for eksempel Apache, Tomcat, Microsoft IIS) og andre.

Som sluttbruker får du en plattform som igjen kan brukes til å bygge andre applikasjoner på toppen. Den vanlige sluttforbruker er en utvikler, som igjen krever en execution environment (fra ordet "Runtime Environment") for sin applikasjon. Dette kan være en database, en integrasjonsmotor eller en webtjeneste.

Leverandøren er ansvarlig for oppdatering av plattformtjenesten når det kommer oppdateringer og nye versjoner. Leverandøren er også ansvarlig for at tjenesten har muligjet til å skaleres opp og ned ved behov.

SaaS - Software-as-a-service

Programvare som en tjeneste er vanligvis den enkleste å forstå. Som kunde kan du bruke programvaren, og du trenger ikke å bekymre deg for hvordan det er satt opp. Sluttbrukerne er oftes ikke interessert i hvordan det er satt opp eller hvilke servere som brukes. De bruker tjenesten og ønsker bare at alt skal fungere.

For disse bedriftene er vanlige SaaS-applikasjoner f.eks. Microsoft Office 365, Salesforce , Linkedin og Adobe Creative.

Hva som skiller SaaS med IaaS og PaaS er at leverandøren av SaaS er ansvarlig for hele kjeden av leveransen, inkludert oppdateringer.

Som kunde kjøper du tilgang til en applikasjon. Normalt betaler du per bruker og per måned for faktisk bruk. Som kunde er du ansvarlig for å legge opp brukerne i leverandørens system for å administrere abonnementene og overføre data til og fra applikasjonene, men ellers håndteres resten av leverandøren.

Pizza-as-a-Service

Forskjellen mellom IaaS, PaaS og SaaS kan fortsatt virke ganske abstrakt. Her er noen eksempler som kan gjøre det litt enklere ved å sammenligne det med kjøp av en pizza.
1.jpg

La oss ta utgangspunkt i Pizza-as-a-Service istedenfor å snakke om IT

Det finnes ulike måter å spise pizza
 – På en restaurant
–  Pizzalevering
–  Lage selv hjemme, men fra en pizzaoppskrift fra en leverandør "pizza kit"
–  Lage pizza selv hjemme med egne råvarer


SaaS - som å spise på en restaurant

Å spise på en restaurant er en helhetsopplevelse. Restauranten tar seg av alt fra å lage pizzadeig, tomatsaus, tilbehør, en ovn som er varm og kan gjøre pizzaen ferdig. Til og med drikke, tilbehør og en sitteplass er tilgjengelig. Som kunde trenger du bare å bestille hva du ønsker av leverandøren (her servitøren på pizzariaen), så får du servert pizzaen til bordet ditt. Når du er ferdig å spise, er det bare å betale, reise seg og gå. Ryddig og oppvask blitt tatt hånd om av restauranten.

2.jpgDetta kan du sammenligne med Software-as-a-Service. Som kunde trenger du bare å ta med dine brukere (de som skal «spise», dvs. Kontoen til de som skal bruke applikasjonen). Og du betaler for nytten (de pizzaene du vil ha, dvs. Antall brukere pr.mnd.) I prisen for dette inngår alt du har behov for.

Man kan ikke stille hvilke som helst krav. Du som gjest får de bestikk som restauranten har. Det kommer ikke til å males om i restauranten bare fordi du kommer osv. Pakketeringen er laget på visse måter og det er er den pakketeringen man får.

SaaS-tjenesten er en applikasjon som er pakketert på en viss måte og det er disse reglene som man som kunde må forholde seg til. Fordelen med å få alt ferdig levert, gjør at leverandøren har satt retningslinjer for hvilke funksjoner den skal innebære. Som kunde har du liten mulighet til å påvirke dette.

PaaS - bestille pizza levert

Som kunde ringer du (eller bruker kanskje en app) for å bestille det du vil ha. Pizzarestauranten ordner at du får det du bestiller og kjører den hjem til deg.

3.jpgHer kan du som kunde selv velge hvilke tallerker og bestikk du vil bruke, hvordan du ønsker å servere den, hvor du skal spise den og hvilke tilbehør du ønsker. Men du har også selv ansvar for å sørge for at det er drikke hjemme, og det blir enten deg eller andre i hjemmet som må rydde og vaske opp etter måltidet.

Selv om pizzaleveransen innebærer mer frihet enn å spise på restauranten, kan du ikke påvirke hva som helst. F.eks. bestemmer pizzarestauranten hvordan de leverer pizzaen hjem til deg, uansett om du ønsker den levert med sykkelbud, elbil eller annen transportform. Det er pizzarestauranten som bestemmer hvordan leveransen kommer til å skje.

Som PaaS-leverans innebærer dette at du får plattformen pizza. Hvordan du etterpå vil anvende den, er opp til deg. Som kunde kan du selv velge å pakketere den om og selge den ferdig som lunsj til venner inkl.drikke.

Når du kjøper en PaaS-tjeneste kan det være en database-tjeneste der du får tilgang til en database, men du kan ikke påvirke hvilken versjon det er eller hvilke patchnivå. Dette styres av leverantøren. Men som kunde bestemmer du hvilke tabeller som skal finnes osv.

IaaS - bake selv fra en «pizza kit»

I detta scenario handler du som kunde en ferdig pizza kit på nærmeste butikk. I kittet inngår det ferdig pizzadeig,
en boks med tomatsaus og kanskje litt pizzagarnityr og ost.4.jpg

Her  har du som kunde ansvar for egen ovn slik at pizzaen blir skikkelig stekt. Det er du som kunde som kombinerer alle ingrediensene slik at det blir en pizza.

Som kunde har du så klart store valgmuligheter til å bygge sammen akkurat den pizzaen du ønsker. Liker du veldig godt ost, kan du lesse på med så mye ost du vil.

Akkurat som i IaaS-tilfellet er det også du som kunde som bestemmer hva du vil ha til å drikke til maten og sørger for å ha dette tilgjengelig.

Men heller ikke her kan du påvirke hva som helst i leveransen. Tomatsausen er ferdig fra fabrikken og pizzadeigen er gjort som den er. Vil man ha glutenfri pizzadeig må du velge en annen pizza kit.

Dette motsvarer i IT-sammanheng at du får tillgang til å sette opp virtuelle servere, nettverk, VPN-koblinger og lagring. Men det er du selv som må stå for all oppskrift på hvordan de ulike komponentene skal settes sammen, kraftig servere eller små servere. Det er du som har ansvar for å designe konfigurasjon av disse, og det er du som må ha kontroll på oppsettet. I tillegg ha en backup på selve konfigurasjonen, om det skulle vise seg at noe går galt eller oppsett bør gjøres om.

 Egen “on-prem” leveranse – lage selv hjemme

5.jpgHer gjør dere alt selv. Du lager deigen og tomatsaus. Du kan tilpasse alt etter hver person og behov. Som kunde må du kjenne til alle ulike oppskrifter som finnes på alle ulike deler i leveransen. Du må passe på at oppskriften er rett (f.eks. glutenfri eller ikke glutenfri) og du må planlegge hvilke rekkefølge alt skal lages i.

Blir det et stort middagsselskap må du sørge for at alle ingrediensene rekker, om det er plass til alt i ovnen og at det er god nok tid til å lage pizzaene. I IT-verden motsvarer dette at du som kunde har ansvar for hele leveransen. Alt fra å velge hardware på servere, nettverk og lagring. I tillegg ta høyde for eventuelle topper i produksjonen slik at det finnes tilstrekkelige ressurser når det er behov. Du må også sørge for at det finnes kunnskapsrike personer og nok medarbeidere når det er behov.

Oppsummering

Det finnes flere ulike måter å få sin pizza på, dette gjelder også i IT-verden.

Har du kontroll på de ulike forkortelsene IaaS, PaaS og SaaS (og forskjellen mellom dem) så kommer du ganske langt. Det handler om hvem som skal ha ansvar for hvilken del i leveransen. Men det handler også om hva du som kunde vil fokusere på.

Se hvilke behov du har og velg deretter rett type leveranse for hver identifiserte behov.

I del 2 i denne bloggserien vil vi se på forskjellen mellom ”tradisjonell infrastruktur” og en skybasert plattform.

Dagens situasjon - ta kontroll over din egen IT-miljø

Hvilke system/applikasjoner bruker bedriften din? Gjør en liste over disse og hvordan de brukes. Se deretter på hvordan systemene/applikasjonene levereres idag (SaaS-applikasjoner eller interne løsninger) og finn ut hvilke ”quick wins” som kan oppnås gjennom å endre den eksisterende løsningen.

Ta gjerne kontakt med oss om du har behov for hjelp til dette, eller bare ønsker å diskutere med en erfaren løsningsarkitekt.
Abonner på blogg

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert her.

Følg oss:

Björn Andersson, Technical Solution Architect

Jag brinner för utbildning i allmänhet och det personliga ansvaret till utveckling i synnerhet. Som lösningsarkitekt på säljavdelningen sitter jag med hela IT-miljöer, allt från komplexa system, nätverk och moln till legacy applikationer och hantering av klientdatorer. Sedan går jag, tillsammans med kund och specialister både internt hos oss och våra leverantörer, igenom alla dessa för att hitta kreativa och bra lösningar för alla parter.