<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1867864750127251&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogg

Skytjenester

mars 30, 2017
By:

Hva er Azure Stack - Den norske sky?

TeleComputing er i sommer klar for å tilby den lokale varianten av skytjenesten Azure – Azure Stack. Eller Den norske sky,  som vi kaller den. Det ble lansert som et technical preview for et år siden, med kunder som har arbeidet i og testet plattformen lenge. Planen er å være blant de absolutt første som tilbyr Azure Stack-tjenester så fort det lanseres, gjennom våre lokale datasentre. Cloud Architect Hackim El Yahiaoui forklarer hvorfor det er en ideell IT-løsning for innovative bedrifter.

 

Hva er Azure?

Hackim2.jpgAzure er en skytjenesteplattform som tilbyr lagring, virtuelle servere og over hundre forskjellige tjenester. Bedrifter kan bruke den gjennom en selvbetjeningsportal der du for eksempel kan scripte og bruke grensesnitt for å skape tjenester, ressurser, og så videre. Den følger en pay-as-you-go-modell, der du bare betaler for de funksjonene du bruker, på timebasis.                                              

Hva skiller Azure Stack fra den eksisterende Azure-løsningen?

– Når du ser på Azure som plattform, så består den av et flertall globale datasentre over hele verden, spredt over 30 forskjellige regioner. Azure Stack er en versjon av Azure hvor alt går gjennom og lagres i lokale datasentre. Det kan være kundens egne, eller de kan benytte seg av datasentre fra service-providere som oss i TeleComputing.

 GM lite.jpgHva er fordelen med å bruke lokale datasentre?

– Først og fremst er de store globale datasentrene fysisk langt unna. Det betyr at du får problemer med svartider, altså høyere latency, hvilket påvirker flere applikasjoner svært negativt.

 – En annen stor utfordring en del kunder har hatt, gjelder lagring av data. Rent juridisk kan det å lagre dem i utenlandske datasentre være problematisk, og flere kunder har også et ønske om å kunne forsikre sine kunder igjen om at alt er lagret på servere her i Norge, eller i Sverige, og så videre, for å unngå usikkerhet i kundedialogen.

 – Til slutt er det fordeler ved å ha en lokal partner å forhandle med. Når du kjøper tjenester fra disse globale datasentrene er du en veldig liten kunde i et stort marked. Du kan ikke diskutere prismodeller eller avtaleformer. Med en lokal partner som kjenner din bedrift kan du ta det opp til diskusjon, og det er samtidig lettere å få videre veiledning. 

Er det noen ulemper med Azure Stack i forhold til tradisjonelle Azure?

– Det du går glipp av med Azure Stack er den enorme størrelsen og skalerbarheten til Azure. Når du ser at du nærmer deg kapasitetstaket i Azure og må kjøpe mer plass, vil de globale datasentrene kjøpe inn minst 880 servere av gangen. Det er en helt annen dimensjon enn i et lokalt datasenter i Norge, som kanskje kjøper inn ti. 

– I tillegg har du jo det faktum at nye tjenester og oppgraderinger utvikles først i Azure, og når de ser at det fungerer vil de implementere dem i Azure Stack. Så det blir en viss forsinkelse. 

Går det an å kombinere Azure Stack med den store globale varianten?

– Ja! Den store fordelen er at det er samme plattform, og om du bygger applikasjoner eller utvikler tjenester i Azure eller Azure Stack, kan de lett flyttes mellom begge to. Du trenger ikke skrive om noe som helst.

– Du kan også velge hva du ønsker å legge til globale datasentre, hva du vil ha i lokale, og til og med ha deler liggende i tradisjonelle datasentre som ikke er del av noen skyløsning. En av TeleComputings store styrker er at du ikke trenger å velge, men at vi hjelper deg med å kombinere forskjellige løsninger etter behov.

Hva slags bedrifter burde investere i Azure eller Azure Stack?

– Ser man generelt på hvilke kunder skytjenester fungerer bra for, ser vi at det er de bedriftene som er opptatt av modernisering og digitalisering. Hvis du virkelig vil dra nytte av fleksibiliteten og skalerbarheten som ligger i skyløsninger, trenger applikasjonene å være skrevet for det. Samtidig er det lettere for en skyløsning å være så fleksibel som disse kundene trenger, siden den hele tiden er under utvikling.

– For kunder som er mer statiske, og ikke har store planer om å endre eller utvikle seg, er det ikke like mye å hente fra en skytjeneste.

Den Norske Sky.jpgHvordan vil en kunde gå fram for å skaffe Azure Stack gjennom TeleComputing?

– Nå blir ikke Azure Stack sluppet før midten av 2017, men det ble som sagt lansert som et technical preview for et år siden. Vi har hatt kunder inne som har arbeidet i og testet plattformen lenge, og planen er å være blant de absolutt første som tilbyr Azure Stack-tjenester så fort det lanseres, gjennom våre lokale datasentre.

– Da kan kunder ta kontakt gjennom hjemmesiden vår, via en Azure Stack-landingsside. Etter de har vært i kontakt med oss får de innloggingsinformasjon, og kan bruke Azure Stack akkurat som de vil gjennom selvbetjeningsportal og APIer.

– Hvis de trenger hjelp kan vi også tilby rådgivning, utvikle strategier og hjelpe til med å designe og sette opp en rekke forskjellige tjenester i Azure Stack. For eksempel overvåkning, patching, og antivirus, slik vi allerede i dag gjør med Azure. Selv om du går over til en skytjeneste trenger noen fortsatt å gjøre det, og da er vi tilgjengelige for å hjelpe.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Følg oss:

TeleComputing

TeleComputing er en ledende tilbyder av IT-driftstjenester, nettskytjenester, sentraliserte ASP løsninger og outsourcing på det nordiske SMB markedet. Datterselskapet Kentor er en systemintegrator som tilbyr kvalifiserte bransje- og virksomhetsspesialister, systemutvikling og IT-rådgivning. TeleComputing konsernet har ca. 1000 ansatte på 9 lokasjoner i 4 land og 1300 bedriftskunder i Norden.